Είναι περίοδος που η γαστρεντερίτιδα είναι σε έξαρση και πολλές είναι οι φορές με ρωτάνε: “Έχω γαστρεντερίτιδα τι να φάω;” και, έτσι, είμαστε μπερδεμένοι με το τι πρέπει να φάμε και τι να αποφύγουμε.

Γαστρεντερίτιδα είναι η λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να περιλαμβάνει το στομάχι ή/και το έντερο. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να οφείλεται σε βακτηρίδιο, ιό ή σπανιότερα σε παράσιτο. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω τροφίμων (που είτε δεν έχουν μαγειρευτεί καλά, είτε κάποιος έχει αγγίξει την τροφή με μολυσμένα χέρια, είτε κάποιο μολυσμένο έντομο έχει ακουμπήσει πάνω τους), μέσω μολυσμένων υδάτων ή μέσω ατόμων που νοσούν από γαστρεντερίτιδα.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός, ο οξύς πόνος στην κοιλιά, ο πυρετός, οι μυϊκοί πόνοι και ο πονοκέφαλος. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να ποικίλουν σε ένταση και συνήθως διαρκούν από 1-2 ημέρες και σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν εώς και δέκα.

Αρχικά να δούμε πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη γαστρεντερίτιδα μέσω της διατροφής. Είναι σημαντικό να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και στη συνέχεια τα φρούτα, τα λαχανικά και τις επιφάνειες εργασίας των τροφών. Θα πρέπει να μαγειρεύουμε πολύ καλά το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα αυγά. Επιπλέον, επιλέγουμε παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα από παστεριωμένο γάλα. Όταν ξεπαγώνουμε τρόφιμα από την κατάψυξη θα πρέπει η διαδικασία αυτή να γίνεται σταδιακά μέσα στο ψυγείο και όχι έξω στον πάγκο της κουζίνας.

Στην περίπτωση που νοσήσουμε από γαστρεντερίτιδα, η δίαιτα έχει ως στόχο να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας, να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να διατηρήσουμε τους ηλεκτρολύτες του οργανισμού μας σε ισορροπία. Οι ηλεκτρολύτες (πχ., νάτριο, κάλιο) είναι μέταλλα τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορεί το σώμα μας να λειτουργεί σωστά. Οι διάρροιες ή οι έμετοι μπορούν να οδηγήσουν εύκολα σε έλλειψη ηλεκτρολυτών ή αφυδάτωση.

Κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας χρειαζόμαστε τροφές που θα μας ενυδατώσουν, θα αναπληρώσουν τις ενδεχόμενες απώλειες των ηλεκτρολυτών και θα είναι θρεπτικές. Κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας, η τροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Με τη σωστή δίαιτα τα τοιχώματα του γαστρεντερικού σωλήνα θα επουλωθούν πιο γρήγορα και θα επανακτήσουμε έτσι τη χαμένη μας δύναμη.

Διατροφικά tips για τη διαχείριση της γαστρεντερίτιδας

  • Πίνετε μικρές ποσότητες υγρών κάθε 5-10’ για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών με μιας μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εμετού. Τα υγρά μπορεί να είναι νερό, μαύρο τσάι ή του βουνού, ελαφρώς ζαχαρωμένο νερό (να αφήσετε τα φύλλα του τσαγιού για 1 λεπτό σε ζεστό νερό). Το ελαφρώς ζαχαρωμένο νερό/αφέψημα δεν ενδείκνυται στις περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας με διάρροιες.
  • Αν έχετε κάνει εμετό, χαλαρώστε για 20-30’ μέχρι να ηρεμήσει το στομάχι σας και μετά φάτε.
  • Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Καταναλώστε αρχικά σκέτη σούπα ζωμό, βραστή πατάτα χωρίς τη φλούδα, άσπρο ρύζι, άσπρο ψωμί, άσπρες φρυγανιές, μήλο, μπανάνα και βραστά καρότα. Στη συνέχεια μπορείτε να φάτε και λίγο βραστό στήθος κοτόπουλο.
  • Μόλις έχουν περάσει τα έντονα συμπτώματα του εμετού και της διάρροιας ξεκινήστε με μία δίαιτα που θα περιλαμβάνει εύπεπτες τροφές. Τροφές δηλαδή χαμηλές σε φυτικές ίνες και με ήπια γεύση. Για παράδειγμα άπαχα κρέατα μαγειρεμένα με ελάχιστο λάδι, άπαχο ψάρι (π.χ. μπακαλιάρο), ζυμαρικά, βραστά αυγά.
  • Καταναλώστε τροφές που σας αρέσουν και ξέρετε ότι τις ανέχεστε καλά.
  • Μόλις επανέλθει η όρεξή σας και νιώθετε καλά, μπορείτε να τρώτε κανονικά

Κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση των παρακάτω ουσιών:

  • Καφεΐνη: καφέ, πολλοί τύποι αφεψημάτων πλούσια σε καφεΐνη και αναψυκτικά τύπου κόλα
  • Ζάχαρη: χυμοί, αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, αποξηραμένα φρούτα
  • Εσπεριδοειδή φρούτα: πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, λεμόνι
  • Λιπαρές τροφές: τηγανιτές τροφές, πίτσα, fast food
  • Πικάντικες τροφές: καυτερές και με έντονη γεύση τροφές
  • Γάλα και γαλακτομικά προϊόντα που περιέχουν λακτόζη

Εάν οι εμετοί ή οι διάρροιες διαρκούν πάνω από δύο ημέρες, έχετε αίμα, υψηλό πυρετό, τάσεις λιποθυμίας ή τρομερή ατονία θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Καλή ανάρρωση!

Έλα να δημιουργήσουμε μια διατροφή προσαρμοσμένη ειδικά σε εσένα ώστε να αποτελέσει ουσιαστικό σύμμαχο στην ζωή σου! Είσαι μόλις ένα βήμα μακριά. Επικοινώνησε μαζί μου.

•Κλείσε το ραντεβού σου online!

•Επισκέψου το blog μου.

•Και φυσικά ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram για να είσαι πάντα ενημερωμένος/η.