Healthy διατροφικά μπιφτέκια
Σήμερα σου έχω healthy μπιφτέκια με μόνο 3 απλά βήματα!
H healthy εκδοχή στα μπιφτέκια είναι με τις μισές θερμίδες, το 1/4 των λιπαρών και τους 1/2 υδατάνθρακες από την κλασική εκδοχή τους.
Ένα κλασικό μοσχαρίσιο μπιφτέκι έχει στα 100γρ περίπου 303kcal, 26,1γρ πρωτεΐνη, 6,5γρ υδατάνθρακες και 19,2γρ λιπαρά. Στην περίπτωση αυτής της συνταγής, το healthy μπιφτέκι στα 100γρ (δηλαδή 1 μεσαίου μεγέθους μπιφτέκι) έχει περίπου 160kcal, 23,4γρ πρωτεΐνη, 2,4γρ υδατάνθρακες και 5,5γρ λιπαρά!
Μπορούμε εύκολα να το μετατρέψουμε στη healthy εκδοχή του με 3 απλά βήματα.
Βήμα 1: Ζητάς από τον κρεοπώλη σου κιμά από κάποιο άπαχο κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος, όπως για παράδειγμα σπάλα.
Βήμα 2: Κρύβεις μέσα στο κιμά πολλά διαφορετικά αλεσμένα λαχανικά εποχής, μια ιδέα που θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως οι μαμάδες όσων παιδιών αρνούνται να φάνε λαχανικά.
Βήμα 3: Αντικαθιστάς το λευκό ψωμί ή τη φρυγανιά με ψωμί ολικής άλεσης ή βρώμη.
Υλικά για 14 μπιφτέκια:
- 1,5 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (εγώ συνήθως επιλέγω σπάλα)
- 2 καρότα
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά
- 1 ντομάτα
- 1 κρεμμύδι
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. βρώμη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα κουκουρμά
- 1 πρέζα ρίγανη
- λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο

Εκτέλεση:
-
- Τοποθετούμε τον κιμά σε ένα μπολ
- Αλέθουμε τα λαχανικά σε έναν πολυκόφτη και τα προσθέτουμε στον κιμά
- Προσθέτουμε το αυγό, τη βρώμη, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά
- Τοποθετούμε το μίγμα στο ψυγείο για 30’ και μετά πλάθουμε τα μπιφτέκια
- Τα ψήνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά 10’ από τη μία και 10’ από την άλλη
Και τα μπιφτέκια μας είναι έτοιμα!
Καλή απόλαυση!



