Μάιος – «Ντεμπιντάντ» στα φρούτα και λαχανικά

Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης έρχεται με καινούργια φρούτα και λαχανικά που θα μας βοηθήσουν να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι σημαντικό να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους, γιατί είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πιο φρέσκα και πιο νόστιμα. Από τον Απρίλιο έχουμε ακόμη φράουλες, σπαράγγια, αρακά, κουκιά και φρέσκα κρεμμυδάκια.

Τα «καινούργια» φρούτα και λαχανικά του Μαΐου είναι:

Φρούτα

Κεράσια, ροδάκινα και προς το τέλος Μαΐου εμφανίζονται και τα βερύκοκα

Λαχανικά

Αγγούρι, αγκινάρα, ξερό κρεμμύδι, φρέσκο σκόρδο, φασολάκια

Θα δούμε αναλυτικότερα δύο από τα «καινούργια» φρούτα και λαχανικά του Μαΐου:

Φασολάκια

Τα πράσινα φασολάκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, Κ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες διατηρούν το πεπτικό σύστημα υγιές με το να διατηρούν το μικροβίωμα του εντέρου και να βοηθούν στην κινητικότητατ του εντέρου. Μπορούμε να τα βρούμε φρέσκα στην αγορά μέχρι και τον Νοέμβριο. Τα 100γρ φασολάκια βρασμένα στον ατμό έχουν 33kcal.

φρούτα λαχανικά μαίου
φρούτα μαίου κεράσια

Κεράσια

Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες. Επίσης είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και Κ, μαγγάνειο, χαλκό και μαγνήσιο. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καλή υγεία του δέρματος. Το κάλιο είναι απαραίτητο μεταξύ των άλλων για τη σύσπαση των μυών, τη νευρική λειτουργία και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τα κεράσια είναι επίσης πλούσια σε ένα είδος πολυφαινολών, τις ανθοκυανίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές στον οργανισμό μας. Κεράσια μπορούμε να βρούμε στην αγορά μέχρι τον Ιούλιο. 1 κεράσι (8γρ) έχει περίπου 5kcal [150γρ κεράσια έχουν περίπου 100kcal].