Δε χρειάζεται να είναι όλα… “στον ατμό”…
Νόστιμοι & υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος – γίνεται!
To ξέρατε ότι ακόμη και το σοτάρισμα, το ρόδισμα ακόμη και το τηγάνισμα μπορούν να γίνουν με ένα τρόπο ώστε να είναι και αυτοί υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος;
Μαγείρεμα στον ατμό
Το μαγείρεμα στον ατμό όχι μόνο δεν απαιτεί την προσθήκη κάποιου έλαιου γιατί κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος προσθέτει υγρασία, αλλά διατηρεί και το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών του τροφίμου. Το ελαιόλαδο μπορεί να προστεθεί στο τέλος.
Σοτάρισμα
Χρησιμοποίησε μια μικρή ποσότητα (ίσα-ίσα να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας) από κάποιο υγρό όπως νερό ή ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο και άφησε το να έρθει σε βράση. Μετά τοποθέτησε τα λαχανικά και ανακάτευέ τα μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστεί όλο το υγρό.
Ρόδισμα
Ένα άπαχο κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας μπορεί εύκολα να ροδίσει σε ένα αντικολλητικό μαγειρικό σκεύος σε μέτρια φωτιά χωρίς τη προσθήκη λίπους ή ελαίου ή με το να αλείψεις με ένα πινέλο λίγο λάδι. Μόλις πάει το κρέας να κολλήσει, ξεκόλλα το με μία σπάτουλα και κούνα το για να ροδίσουν από όλες του τις πλευρές καλά. Πέταξε τα υπολείμματα στο τηγάνι.
Τηγάνισμα
- Άπλωσε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθέτησε το παναρισμένο προϊόν.
- Σε περίπτωση λαχανικών ή πατάτας άλειψε τα με ένα πινέλο ή με ένα σπρέυ με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήσε τα στο φούρνο σε δυνατή φωτιά.
Φριτέζα αέρος (Air Fryer)
Η φριτέζα αέρος είναι υγιεινότερη εναλλακτική από το μαγείρεμα στην συμβατική φριτέζα. Αντί να βυθίζει τα τρόφιμα σε μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, το ???????????????????????????????? «τηγανίζει» το φαγητό με αέρα και έτσι απαιτεί και λιγότερο λάδι κατά τη μαγειρική και η απορρόφησή του από το φαγητό είναι μικρότερη.
Επίσης, η μαγειρική με το το ???????????????????????????????? παράγει τη μικρότερη ποσότητα ετεροκυκλικών αμινών (HCAs) σε σχέση με άλλες μεθόδους μαγειρέματος όπως τηγάνισμα ή ψήσιμο στον φούρνο. Τα HCAs είναι ουσίες που παράγονται όταν μαγειρεύουμε το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια σε υψηλές θερμοκρασίες και θεωρούνται πιθανές καρκινογόνες ουσίες.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι καλό είναι η χρήση του ???????????????????????????????? να μη γίνεται σε βάρος άλλων μεθόδων μαγειρικής, όπως είναι το ψήσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό ή το βράσιμο.
Ψήσιμο στον φούρνο με μαρινάδες
Μπορείς να μαρινάρεις το κρέας ή το ψάρι σου και μετά να το μαγειρέψεις στον ατμό, στον φούρνο ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αντικατέστησε το λίπος ή το λάδι στις μαρινάδες με υγρά όπως χυμό λεμονιού, ξύδι, ζωμό, μουστάρδα, σάλτσα ντομάτας, γιαούρτι μειωμένων λιπαρών, σάλτσα σόγιας με λιγότερο αλάτι ή κρασί.
Σούπες ή στιφάδο
Όταν μαγειρεύεις σούπες ή στιφάδο με κρέας ή πουλερικά, αφού κρυώσει το φαγητό, βάλε το στο ψυγείο και το λίπος θα βγει προς τα πάνω. Αφαίρεσε το λίπος αυτό με ένα κουτάλι.
Υγιεινοί & νόστιμοι τρόποι μαγειρέματος, για μια όμορφη καθημερινότητα!