Χρήσιμες Συμβουλές για τη διατροφή σου στο πασχαλινό τραπέζι
Πασχαλινό τραπέζι, οικογένεια, φίλοι και συνήθως… υπερπληθώρα φαγητών, γλυκών και ποτών. Πολλές φορές το γιορτινό τραπέζι μας γεμίζει με άγχος και πίεση για το πώς θα καταφέρουμε να αντισταθούμε στα αγαπημένα μας φαγητά. Δε χρειάζεται όμως άγχος, αλλά προγραμματισμό και επίγνωση! Επίγνωση για το τι έχουμε όρεξη να φάμε και για το πότε έχουμε πραγματικά χορτάσει.
8 συμβουλές για να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι:
- Μπορούμε να δώσουμε έμφαση στο γεγονός ότι μαζευτήκαμε με την οικογένειά μας ή με κάποιους φίλους μας που έχουμε να τους δούμε πολύ καιρό. Στο κάτω κάτω το Πάσχα είναι για να περάσουμε περισσότερο χρόνο με αγαπημένους μας που τόσο τους έχουμε στερηθεί!
- Το να παραλείψουμε όλα τα προηγούμενα γεύματά μας πριν το γιορτινό τραπέζι με την πεποίθηση «για να μπορώ να φάω περισσότερο το μεσημέρι» δε θα μας βοηθήσει. Μια τέτοιου τύπου λογική θα μας φτάσει στο πασχαλινό τραπέζι τρομερά πεινασμένους. Όταν είμαστε υπερβολικά πεινασμένοι, πρώτον δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα που θα φάμε και καταλήγουμε τελικά να τρώμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από αυτές που χρειάζεται το σώμα μας και δεύτερον δεν μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας.
- Από την άλλη πλευρά δε θέλουμε να τσιμπολογάμε διαρκώς μέχρι να έρθει η ώρα να καθίσουμε στο τραπέζι. Το διαρκές τσιμπολόγημα δεν προσθέτει μόνο θερμίδες χωρίς να τα καταλαβαίνουμε, αλλά και δε μας βοηθάει ούτε στο να απολαύσουμε το φαγητό μας.
- Γεμίζουμε το πιάτο μας μία φορά. Το μισό πιάτο το γεμίζουμε με σαλάτα/λαχανικά και το άλλο μισό με τα αγαπημένα μας φαγητά. Δεν χρειάζεται να βάλουμε κάτι στο πιάτο μας που δε μας αρέσει ή δε θέλουμε να φάμε μόνο και μόνο γιατί έχει λιγότερες θερμίδες από κάτι άλλο. Ας απολαύσουμε αυτό που μας αρέσει σε μικρότερη ποσότητα. Δε χρειάζεται να πιέσουμε τον εαυτό μας να αποφύγει τα φαγητά που επιθυμούμε να καταναλώσουμε. Άλλωστε το Πάσχα είναι μόνο μία φορά τον χρόνο!
- Κατά τη διάρκεια του γεύματος τρώμε αργά για να απολαύσουμε αυτό που τρώμε. Αν κάτι δε μας αρέσει τελικά ή έχουμε χορτάσει νωρίτερα από ότι υπολογίζαμε μπορούμε να το αφήσουμε στο πιάτο μας.
- Πριν ξεκινήσουμε να πιούμε το πρώτο μας αλκοολούχο ποτό (κρασί, μπύρα, ρετσίνα, τσίπουρο, ούζο ή οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό) είναι σημαντικό να είμαστε καλά ενυδατωμένοι με νερό. Επίσης καλό είναι να έχουμε μία αίσθηση για το πόσο αλκοόλ πίνουμε και να μην αφήνουμε να μας γεμίζουν το ποτήρι ανεξέλεγκτα.
- Για επιδόρπιο μπορούμε να διαλέξουμε μία μικρή ποσότητα από το γλυκό που μας αρέσει περισσότερο ή αντί για γλυκό μπορούμε να διαλέξουμε να φάμε τυριά αν προτιμάμε κάτι αλμυρό.
- Στο βραδινό αργότερα μπορούμε να φάμε κάτι πιο ελαφρύ από ότι συνήθως.
Διαβάστε περισσότερα για την ισορροπημένη διατροφή καθώς και πώς συγκεκριμένες περιόδοι της ζωής μας σχετίζονται με διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και απαιτούν διαφορετική διατροφική προσέγγιση.
Ελάτε να δούμε μαζί πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες!
Καλή Ανάσταση!